Yhteyshenkilö

Kysyttävää? Täytä alla oleva lomake ja otamme sinuun yhteyttä niin pian kuin mahdollista!

Tai soita meille

Jyrki Petsalo,
Jyrki Petsalo Sähköpostijyrki.petsalo@symetri.com Puhelin+35 84 08 65 64 44

Länsimetro

Länsimetron toisen vaiheen suunnittelussa käytetään paljon tietomallinnusta. Solibri Model Checkerin avulla eri järjestelmillä luoduista malleista saadaan kokonaiskuva, joka varmistaa yhtenäisen suunnittelun.

Länsimetro on valtava projekti, johon osallistuu suuri määrä toimijoita ja suunnittelijoita. Kysymyksessä on Suomen suurin tunnelihanke, johon yhdistyy vaativaa talotekniikkaa ja automaatiota.

Länsimetro koostuu eri urakoista. Oleellista on, että kaikki rakenteet kohtaavat toisensa oikealla tavalla eri urakka-alueiden rajoilla. Yhdistelmämalli antaa selkeän tavan havaita mahdolliset poikkeamat heti visuaalisesti. Toinen oleellinen asia on talotekniikan ja rakenteiden törmäysten välttäminen.

Suunnittelun tarkentamiseksi koko louhittu tunneli ja asemahallien luolat on laserkeilattu. Viisi vuotta sitten keilatun mallin siirtäminen tietomalliin oli vielä hyvin työlästä. Nyt se onnistuu helposti.

Yhdistelmämalli selkeyttää kokonaiskuvan hahmottamista ja antaa varmuutta suunnitelmien väliseen yhteensovittamiseen. Siitä on tullut esimerkiksi suunnittelukokouksissa ja työpajatyöskentelyssä keskeinen väline. Myös raportointi mallin kautta on toimiva työtapa.

Yhdistelmämallin luominen on helppoa, se on havainnollinen työkalu kokonaisuuden hahmottamiseen ja suurikin malli toimii nopeasti ja kevyesti Solibrissa. Mallien ansiosta työmaan aikataulu ja kustannukset pysyvät helpommin kurissa.

 

”Länsimetron kakkosvaiheen suunnittelussa otettiin käyttöön tietomallinnus, kun osoittautui, että suurin osa suunnittelijoista käytti joka tapauksessa mallinnusta. Eri suunnittelijoiden mallit kootaan yhdistelmämalliksi Solibri Model Checker -ohjelmistolla.

Länsimetron ykkösvaiheessa mallinnusta ei käytetty. Tästä seurasi suuri määrä ylimääräistä työtä. Haasteellista on, kun toteutusvaiheessa tulee yllätyksiä, joihin ei olla varauduttu. Samoin työn aikainen suunnittelu tulee usein hyvin kalliiksi.” - Jarkko Aittoniemi, suunnittelupäällikkö, Länsimetro Oy.

 

Lataa artikkeli sivun oikeasta reunasta ja lue lisää Solibrin hyödyntämisestä Länsimetro-hankkeessa.

Jyrki Petsalo,
Jyrki Petsalo Sähköpostijyrki.petsalo@symetri.com Puhelin+358 40 865 6444