Yhteyshenkilö

Kysyttävää? Täytä alla oleva lomake ja otamme sinuun yhteyttä niin pian kuin mahdollista!

Tai soita meille

Jyrki Petsalo,
Jyrki Petsalo Sähköpostijyrki.petsalo@symetri.com Puhelin+35 84 08 65 64 44
Not found image

lokakuu 2017 - BIM - Building Information Management

Mikä BIM?

Mistä tietomallinnuksessa on kyse?


Rakennus- ja kiinteistöalalla BIM eli tietomallinnus on useimmille tuttu käsite. Hämmennystä saattaa herättää termin vaihteleva käyttö. Seuraavassa käydään läpi, mistä tietomallinnuksessa on kyse.

 

Mitä on BIM?

BIM on lyhennys ilmaisusta Building Information Modelling tai Building Information Management. Termillä ei viitata ainoastaan CAD-ohjelmistolla piirrettyyn digitaaliseen 3D-malliin. Tietomallinnuksessa on kyse myös siitä, miten tietoa käsitellään rakennusprosessissa – suunnittelusta kiinteistönhallintaan – sekä miten tieto jaetaan projektin eri toimijoille niin, että informaatio on ymmärrettävää ja sujuvasti hyödynnettävissä.

Autodeskin video esittelee, mistä tietomallinnuksessa on kyse.

 

 1. Mitä BIM tarkoittaa käsitteenä?

  Käsitteenä BIM sisältää sekä ohjelmistot että tapamme työskennellä ja ajatella.

 2. Mallit

  Rakennettava kohde, kuten palkki, piirretään CAD-ohjelmistolla. Viivat, joista palkki muodostuu, ovat kuitenkin pelkkiä erillisiä viivoja ilman asiayhteyttä. Siksi viivat yhdistetään objektiksi, johon on määritelty objektin geometria, ominaisuudet kuten mitat, pinta-ala, materiaalit ja maksimikuorma, sekä objektin tila, eli onko objekti esimerkiksi tarkastettu, tilattu tai asennettu.

  Kun objekti sijoitetaan malliin, kuten esimerkiksi osaksi sillan rakenteita, objekti kytkeytyy kokonaisuuteen aivan eri tavalla kuin CAD-ohjelmistossa piirretyt viivat.

 3. Edut

  Kun malli muodostuu objekteista, ohjelmisto voi esimerkiksi varoittaa objektien välisistä törmäyksistä automaattisesti. Perinteisissä piirustuksissa ristiriidat jäävät helposti huomaamatta. Myös objektin ominaisuuksiin perustuva laskentaa, kuten esimerkiksi lujuuslaskentaa, voidaan nykyään suorittaa suoraan mallissa.

  Koska objektin geometria, ominaisuudet ja tila sisältyvät malliin, tehdyt muutokset päivittyvät automaattisesti kaikkialle. Jos suunnittelija muuttaa esimerkiksi ajoradan ominaisuuksia, muutos päivittyy myös lujuuslaskentajärjestelmään automaattisesti, ilman tiedon manuaalista siirtoa.

  Mallista on myös helppo tulostaa täydelliset määräluettelot.

 4. Piirustukset

  Vaikka malli koostuu geometrisistä objekteista, 3D-mallista on helppo tuottaa myös tarvittavat 2D-näkymät. Monet tietomallinnusohjelmistot mahdollistavat piirustusten kätevän tarkastelun myös mobiililaitteissa.

  Työskentely tehostuu, kun viimeisimmät piirustukset ja tiedot ovat kaikkien projektin osapuolten saatavilla aikaan ja paikkaan katsomatta.

 5. Saumaton tiedonkulku

  Kaikki tieto on kätevästi haettavissa suoraan mallista, joten tieto kulkee saumattomasti läpi rakennuksen elinkaaren – alustavasta suunnittelusta, tarkastukseen, dokumentointiin ja kiinteistönhallintaan.

  BIM auttaa säästämään aikaa ja rahaa kytkemällä saumattomasti yhteen rakennusprosessin eri vaiheet ja toimijat.

 

Lue myös

Miksi tietomallinnus kannattaa?

 

_______________________________________________

Symetri toimii strategisena yhteistyökumppanina rakennusalan toimijoille, jotka haluavat hyödyntää tietomallinnusta ja parantaa tiedonhallintaa. Haluatko sinä rinnallesi asiantuntevan yhteistyökumppanin? Ota yhteyttä Symetriin!

Yhteyshenkilö

Jyrki Petsalo,
Jyrki Petsalo Sähköpostijyrki.petsalo@symetri.com Puhelin+35 84 08 65 64 44